Úvod » O nás » Články » Proč nehledat koťatům kojné kočky?

Proč nehledat koťatům kojné kočky?

V období jara a léta se často setkáváme s prosbami o "půjčení" našich kojících koček nebo zařazení nalezených koťat bez matky mezi naše vrhy. Zdá se to být jasné a logické řešení. Koťata nemají matku a my máme několik kojných koček. Jak to tak bývá, je v tom háček.

S navyšováním počtu koček z venkovních lokalit, které se k nám dostávají na kastrace (jejich koťata u nás zůstávají), se čím dál častěji setkáváme s kočkami nakaženými smrtelnými chorobami jako je FIV, FeLV nebo FIP či panleukopenie. Jsou dny, které jsou pro nás velice těžké, protože jsme museli utratit 4 kočky na FIP nebo celou kočičí rodinu na FeLV...

Všechny kočky, které přijímáme, po zkušenostech testujeme na FIV a FeLV, FIP testy zhledem k nízké průkaznosti používáme, pokud je na FIP podezření, a poté jsou kočky 3 týdny v karanténě kvůli inkubační době nemocí. V karanténě jsou kočky odděleny, spolu jsou pouze ty, které spolu byly již ve své lokalitě, domácnosti atd.

Poté, co naše kočička kojící svá koťata podstoupí tyto testy a karanténu, bylo by opravdu velice neefektivní a především nebezpečné je vystavovat koťátkům bez historie a potencionálně nakažené. Peněz nemáme nazbyt, proto by to byly také vyhozené peníze za FIV a FeLV testy.  

Abychom neriskovali život naší matky s jejími potomky, máme osiřelá koťátka v dočasné péči, izolovaně od jiných koček alespoň po dobu karantény. Jsou krmena v pravidelných intervalech flaškou (např. mléko Beaphar), umístěna na vyhřívacích podložkách s plyšákem a masáží konečníku je jim umožněno se vyprázdnit. Samozřejmě kapacita našich dobrovolnic je omezená, nemůžeme přijmout na flašku všechna koťata bez matky, o jejich záchranu prosí spousty lidí třeba na Facebooku. Cítíme však nutnost tuto informaci posunout dál, protože prosby o kojící kočku a zařazení koťat do jejího vrhu jsou na denním pořádku a lidé si neuvědomují, že riskují život svých koček.

Jsou dvě varianty, a to, že pokud budou koťata-sirotci nakažená, a Vy se za a) rozhodnete je přijmout ke své kočce, zemřou siroty, ale i Váš vrh s matkou, za b je vezmete na flašku a zemřou siroty, zatímco Váš vrh přežije. Volíme variantu b), aby těch nešťastníků bylo co nejméně. Varianta, že je vrh sirotků zdravý, je ta nejlepší varianta vůbec, ve kterou doufáme při každém příjmu prcků :) Přejeme všem zachráncům kotěcích sirotků hodně štěstí

Co je to FIV, FeLV, FIP nebo panleukopenie hezky vysvětlil útulek Srdcem pro kočky zde a zde

 

Zpět na výpis