Úvod » O nás » Články » 5 důvodů, proč nevydáváme zvířata na Vánoce

5 důvodů, proč nevydáváme zvířata na Vánoce

Vážení přátelé a podporovatelé, 

každoročně bojujeme v tomto jinak krásném ročním období s tím, že zájemci nechápou, že štěně nebo kotě není vhodný vánoční dárek. Rozhodli jsme se proto po zkušenostech, jako každý rok pozastavit adopce od 23.-26.12.2016, a do 2.1.2017 omezený provoz, adopce po domluvě. Proč tomu tak je? 

1. ZVÍŘATA NEMAJÍ BÝT PŘEKVAPENÍ: Většinou nevíte jistě, zda obdarovávaná osoba zvířátko vůbec chce, většinou tipujete: "Umřel jim kocourek/pejsek a teď je jim smutno." Dárek pro děti je kapitola sama pro sebe. Pořizujte dětem zvířátko jen v tom případě, že sami počítáte s veškerou péčí o něj, nespoléhejte na děti s dlouhodobým venčením, sami je musíte naučit, jak se správně chovat, a také, že zvíře není hračka.

2. NEVHODNÝ VÝBĚR ZVÍŘÁTKA: Neumožníte budoucímu páníčkovi najít si zvíře, které by k němu pasovalo. Často se dárci neohlíží na věk obdarovávaného, na temperament a velikost zvířete. Běžně přijímáme do péče od důchodců temperamentní jackrussel teriéry, vlčáky, labradory a jiné větší psy, kteří nemají výchovu a jsou těžko zvladatelní. Pro důchodce je vhodnější klidné, starší zvířátko, ne štěně, které ničí, čůrá a kálí po domě v půlhodinových intervalech. Je třeba zodpovědět si základní otázky, např. zda má potencionální páníček dostatek financí, co bude za 10 let atd. 

3. ADOPČNÍ/DAROVACÍ SMLOUVA: Útulek správně nemá podepisovat adopční smlouvu s někým, kdo nebude reálným majitelem a držitelem psa. Alespoň my tak činit nechceme. Jde o právně závazný dokument mezi námi a majitelem. Budoucí majitele pro naše zvířata vybíráme s citem a představa, že nebudeme mluvit s přímo s páníčkem, není příjemná. Adopce u nás má závazky, které je třeba na rovinu sdělit, aby nenastala situace, kdy majitel odmítne dodržet adopční smlouvu - např. rozhodne se množit: "Ale když ona je jedinečná, měla by mít aspoň jednou za život mít štěňata..." 

4. PODPORA UTRPENÍ V MNOŽÍRNÁCH: Ne všichni se rozhodnou pořídit štěně pod stromeček z útulku. Většina lidí chce čivavu nebo yorkšíra a Bazoš je jasná volba. Vyhledají to nejlevnější štěně, které si mohou okamžitě převzít (pro množitele včera bylo pozdě), a ze strany předávajícího je minimální zájem, co s vánočním dárečkem bude dál. Nákupem štěňat je podporováno množení bez ohledu na genetiku, za účelem zisku. Koupené štěně za pár tisíc se může na veterině prodražit na několik desítek tisíc... Více o této problematice na www.stop-mnozitelum.cz 

5. NAŠE RODINY TAKÉ CHTĚJÍ VÁNOCE: Chápeme, že můžeme působit natolik profesionálně (což potěší), že máte dojem, že za práci jsme placeni a jsme připraveni Vám zvíře předat kdykoliv. Není tomu tak. Jsme všichni pracující, tuto činnost stíháme časově někdy s obtížemi a tak Vánoce jsou jediným svátkem, kdy si i my chceme dopřát klid. Proto nebudeme vydávat zvířata na Štědrý den a dny blízké. Ze žádostí typu: "Chci to zrzavé kotě, můžu si ho objednat i s dovozem?" nebo "Ale co máte za problém, tak si jen odskočíte od stolu, přece mým dětem nezkazíte Ježíška..." opravdu skřípeme zubama. 

Vánoce by měly být klidné svátky, místo toho často propuká šílenství v obchodech, ale i v tlacích na útulky. Doufáme, že naše důvody chápete. My a naše smečkorodiny (kterým moc děkujeme a bez nich by to vážně nešlo!) také potřebujeme vánoční oddych, pohodu, na kterou se moc těšíme a budeme tak schopni pomáhat dál v ne vždy veselých situacích. Přejeme Vám, Vašim rodinám i zvířátkům krásné prožití vánočních svátků, štědrého Ježíška a úspěšný vstup do Nového roku! :) Tým Šance zvířatům

Zpět na výpis