Úvod » O nás » Články » Kotě od nás vs. kotě zdarma od sousedů

Kotě od nás vs. kotě zdarma od sousedů

Často se setkáváme s tím, že se zájemci o koťata diví, proč za ně mají platit příspěvek na péči nebo proč se zajímáme do jakých podmínek půjdou, zatímco od sousedů na vesnici je dostanou zadarmo, a ještě budou majitelé rádi, že se jich zbavili. Chápeme, že ne každý se ve věci orientuje, pojďme si tedy vysvětlit za co se vlastně platí.

Dostávají se k nám koťátka, která jsou zdravá (jako kotě Bubba na fotce) a stačí jim běžné veterinární ošetření a testy. Jiná však přivezou jejich nálezci v kritickém stavu, jsou dlouhodobě léčena a někdy bohužel svůj boj prohrají (jako kotě Ariel také v galerii). Buď kvůli celkovému vyčerpání nebo kvůli infekčním nemocem. Těch mají naneštěstí kočky velice mnoho. Mezi ty nejobávanější patří kočičí mor (panleukopenie), kočičí aids (FIV), infekční leukémie (FeLV) nebo infekční zánět pobřišnice (FIP). Že je to šokující, kolik nemocí kočky mohou mít? Také jsme byli v našich začátcích překvapeni, že na rozdíl u psů, mají kočky více smrtelných chorob.

Kotě od nás proto projde těmito veterinárními opatřeními (uvádíme průměrnou cenu za ošetření):

·         karanténou -  týdenní pobyt v karanténě u zdravého zvířete 400,- Kč (kotě je v karanténě po dobu 3 týdnů)

·         je odčervené, odblešené - 200,- Kč

·         testované na FIV a FeLV - cena testu 300,- Kč

·         alespoň po první vakcinaci - 300,- Kč

·         čip - 120,- Kč

·         případně doléčené

·         s radami ohledně krmiva a veteriny

Domů si tedy přinesete zdravé kotě s očkovacím průkazem a s minimálním rizikem nepříjemného překvapení ve formě onemocnění. Samozřejmě od nás odchází i handicapovaná koťátka, k těm jsou však majitelům podané potřebné informace.

Kotě darované zdarma:

·         riziko smrtelné choroby

·         riziko začervení, zablešení

·         časté brzké odstavení od matky - kotě není socializované nebo nepřijímá pevnou stravu

·         podpora množení koček – majitelé, kteří rozdávají koťata kastrovat často odmítají s tvrzením „my je přece vždycky rozdáme“

Pořídíte si tedy koťátko, které je neošetřené a pokud pochází od venkovní kočky, je neodčervené a zablešené. Je potřeba ho odblešit, odčervit, abyste si domů nepřinesli parazity. S každým novým zvířetem je nutné jít na prohlídku a očkování. I na té nejlevnější veterině se za tyto úkony dostanete přes částku 600 korun a ve městech jsou veterinární služby dražší. Průměrná cena za ošetření zdravého zvířete je 1720,- Kč Stav koťátek rozdávaných majiteli se samozřejmě může lišit, některá mohou být zdravotně v pořádku, jiná však vyžadují delší léčení. Finančně nákladná veterina a impulzivní pořizování si koťátek vede k tomu, že se jich dost lidí zbavuje buď opuštěním nebo odložením do útulku.

Chceme tím říct, že když si pořídíte kotě a chcete, aby bylo v dobré kondici, stejně je zprvu nutné do něj investovat finance. Nejen pro jeho dobro, ale také pro Vaše, protože poskytováním veterinární péče kočce chráníte i své zdraví. Příspěvek na péči o kotě u nás je 600 korun, což je minimální částka, kterou investujete do zdravého koťátka od sousedů a pro nás to je příspěvek na péči o další koťata v nouzi. Děkujeme za pochopení a doufáme, že nechtěných koťátek bude do budoucna co nejméně.  

 

Zpět na výpis