Úvod » O nás » Články » Jak má vypadat dobrý útulek?

Jak má vypadat dobrý útulek?

Často se k nám dostávají prosby o pomoc s řešením nevyhovujících podmínek některých útulků nebo dotazy na to, jak by to správně mělo fungovat. Moc si vážíme důvěry, se kterou se na nás obracíte, nicméně není v našich silách řešit dění v jiných útulcích. Rozhodli jsme se proto shrnout pohled na věc ze strany našeho spolku, který sdílíme i s dalšími spřátelenými útulky a depozity.

Transparentnost hospodaření - transparentnost účtů na internetu není sice zákonem podmíněna, avšak pokud útulek nebo depozitum z části funguje díky příspěvkům dárců, je podle nás slušnost poskytnout jim náhled, jak je s nimi nakládáno. Výroční zpráva je také skvělý nástroj pro souhrn fungování organizace za poslední rok, 

Péče o zvířata 

Útulek by měl přijímat tolik zvířat, kterým je schopen poskytnout kvalitní péči. Zvířata procházejí karanténou, kočky kromě karantény také ideálně testy na FIV a FeLV (kočičí aids a infekční leukémie). Z důvodu možnosti výskutu infekčních nemocí se od sebe izolují vrhy mláďat pocházející z různých lokalit. Koťata nebo štěňata se nedávají k náhradním matkám také kvůli hrozně nákazy. Panleukopenie (kočičí mor) vykazuje velice vysokou infekčnost a úmrtnost. Pokud je nakažený osiřelý vrh, společně s ním zemře náhradní matka se svým vrhem a naopak. Tomuto viru je příbuzný parvovirus, který stejně ohrožuje psy, především štěňata. Osiřelá koťata a štěňata je proto potřeba krmit z flašky, než budou schopna sama přijímat potravu, byť je to velmi náročné.

Nutnost karantény v kočičích útulcích je prostě priorita číslo jedna, protože kočičí mor (panelukopenie) je jen jednou z mnoha a mnoha nemocí, které kočky mohou mít. Nelze umistit do jednoho prostředí různé kočky a koťata z různých lokalit, bez karantény a testů. V takových zařízeních jsou kvůli absenci karantény běžné pandemie, kdy onemocní naráz skoro všechny kočky v útulku. 

Další stranou mince je to, že zájemce o kočku z takového zařízení nikdy neví, zda si domů neveze zvíře s kočičím aidsem, leukémií, morem atd. Správně by dospělá kočka z útulku měla být kastrovaná, očkovaná, a ideálně testovaná na FIV a FeLV. Koťata alespoň po prvním očkování, testovaná a s domluvou o budoucí kastraci. 

Nejen o kočkách, ale i o psech Vám v dobrém útulku podají individuální informace o jejich charakteru, o jejich kladech, ale například i o jejich úzkostech a špatných zkušenostech. Psům je potřeba věnovat péči a čas pro jejich socializaci. V útulku, kde mají psy, kteří neumí chodit na vodítku nebo se tam nepracuje s problémovým chováním psů, bývá vyšší návratnost zvířat. Je potřeba brát ohled na výživové a zdravotní potřeby zvířat, která např. potřebují dietu nebo krmení vícekrát denně. Je jasné, že ve velkém zařízení není možné věnovat každému psu plně individuální péči, ale útulek by měl mít zájem o dobrovolníky, kteří nabízejí svou pomoc se socializací v podobě venčení a trávení volného času se psy. 

Leckdy se stává, že útulky jsou přeplněné, ale na webu pořádně nenabízí zvířata, chybí informace o jejich povaze, veřejnost nemá příliš možnost se do útulku dostat. Dárci neví, jak se nakládá s jejich penězi, vidí zvířata, která jsou frustrovaná, zanedbaná. Takové zprávy se k nám dostávají, ale v našich silách není měnit fungování jiných zařízení. Pokud máte dojem, že v nějakém útulku nedostávají zvířata odpovídající péči, kontaktujte město, pod který útulek spadá, případně krajskou veterinární správu ve svém kraji. 

Zpět na výpis