Úvod » O nás » Články » Dodržování darovacích/adopčních smluv

Dodržování darovacích/adopčních smluv

Při obrovském množství vydaných zvířat a minimu kolegů je pro nás velice obtížné udržovat si přehled o tom, jak se mají naši bývalí svěřenci. Možná si říkáte, že je jednoduché s někým zůstat v kontaktu, navíc, když má u sebe zvíře, které jste měli v dočasné péči a věnovali jste mu tolik lásky a času. Bohužel při denní rutině, a především při neustálém toku povinností, proseb o příjem zvířat, novel zákonů a také při snaze o zachování si běžného rodinného života, to vážně není jednoduché. Někteří majitelé našich bývalých svěřenců jsou s námi v pravidelném kontaktu, rádi posílají fotky a nemají problém se zasláním potvrzení o kastraci. Bohužel s některými majiteli "našich" zvířat je problém se spojit a zjistit, zda mají zvířátko vykastrované a zda je vše v pořádku. 

Nemáme v úmyslu být v neustálém spojení, stačí nám poslat jednou za rok pozdrav a po kastraci potvrzení. Během podpisu darovací/adopční smlouvy to také s každým probíráme a zájemcům, kteří mají problém s adopčními podmínkami, vysvětlíme, proč na nich trváme, a pokud se neshodneme, k podpisu smlouvy nedojde. Tedy ti, se kterými podepíšeme smlouvu a svěříme jim zvířátko do péče, jsou o všem informováni, se vším souhlasí a stvrdí svým podpisem. 

Proto je pak pro nás smutné překvapení, když nám takový člověk sdělí, že smlouvu nedodrží. Sice jde o zlomek majitelů našich zvířat, i tak to považujeme za závažný problém. Většinou jde o kastraci, do které se majitelům nechce investovat. Nechceme v tomto článku vést diskuzi o tom, zda kastraci ano, nebo ne. V počátcích naší činnosti jsme zvířata vydávali nekastrovaná s tím, že ve smlouvě byl jen závazek o nemnožení. Velice rychle jsme však zjistili, že ne každý své slovo dodrží, a proto jsme dospělá zvířata začali vydávat kastrovaná, problém je u mláďat, která odešla do adopce nekastrovaná. 

Nejen, že takové chování vnímáme jako velice nečestné, ale především nevhodné a nemorální vůči zvířatům. Když pomineme fakt, že útulky praskají ve švech. byly případy, kdy lidé chtěli množit na psech z množírny. Záchrana koťat na flašce nebo časté podávání medikamentů je pomalu otázka dovolené v práci. Celá rodina se musí přizpůsobit tomu, že se staráte o bezmocné uzlíky. Zachráníte jim život, stojí to x tisíc, načež v adopci má rodit koťata? To nám smysl nedává. Proč si někdo vezme kotě/štěně z útulku, vyslechne si důvody, proč kastrovat, později kastraci odmítne, a tím poruší smlouvu, tomu nerozumíme. 

Jsou případy, kdy nás lidé prosí o odpuštění kastrace ze svých osobních důvodů – mají dojem, že pejsek bez "kuliček" nebude takový frajer nebo jim teď došlo, že na kastraci nemají peníze, a sami sebe přesvědčují, že fenka vlastně vůbec nechodí mezi psy nebo je během hárání odmítá... Každý může tvrdit, že on "to ohlídá", nicméně minulé zkušenosti nás ujistily, že právě ti, kdo mají nejvíc řečí o tom, jak se dají zvířata během říje uhlídat, nakonec množí nejčastěji. Bohužel osobní důvody jsou ze své podstaty - OSOBNÍ - pro nás těžko přijatelné, právě protože majitele našich bývalých svěřenců osobně neznáme. Nevíme, že Pepa Novák je tak zodpovědný, že mu fena během hárání neuteče. Výjimky tedy dávat nemůžeme a byly by nevhodné i vůči ostatním lidem (Proč on má výjimku a já ne?).

Proto prosíme každého, kdo si od nás chce adoptovat zvíře, aby si pročetl adopční podmínky a uvědomil si, že darovací smlouva (adopční) má své podmínky pro obě smluvní strany a je soudně vymahatelná (včetně pokuty). Nejsme obyčejný útulek, který vydá zvíře skoro každému a je mu jedno, co s ním dál bude. Snažíme se být pokrokoví, stejně jako v zemích západní Evropy šíříme také osvětu a součástí naší filozofie je regulace množení zvířat, která vede ke zkvalitnění života populace společenských zvířat u nás. 

Pokud se někomu tato filozofie nelíbí, prosíme, neberte si od nás zvíře, předejdeme nepříjemným situacím, kdy budeme trvat na dodržení smlouvy. Útulků, které tuto podmínku ve smlouvě nemají, je jistě stále dostatek. Udržování kontaktů s majiteli našich bývalých svěřenců je časově velice náročné, kolegyně nad šanony se smlouvami tráví hodiny a tyto "hříšníci" nám přidělávají práci navíc - komunikace s právníkem, psaní a zasílání doporučených dopisů atd. Je to čas, který by se mohl věnovat svěřeným zvířatům. Ale hlavní věc, která nás na tom mrzí, je nepříjemná komunikace s někým, s kým jsme se na sebe během adopce usmívali, rozuměli si a dnes má u sebe zvířátko, do kterého jsme nejen citově investovali. Prosíme, buďme k sobě féroví! :) 

Kontakt na Adélu Špínovou, která se s resty trápí asi jako paní na obrázku (přičemž zvládá ještě péči o své batole), je adela.spinova@sancezviratum.cz, psát můžete také na vadopci@sancezviratum.cz.


 

 

Zpět na výpis